Zapoj sa s nami do NOVOROČNEJ DETOX VÝZVY!

Lahodné fit placky na 5 rôznych spôsobov

redakcia

Ste hladný, chcete zdravé, rýchle a ešte aj tradičné jedlo? Siahnite po plackách. A nie hocijakách, ale lahodných fit plackách na 5 rôznych spôsobov.

Lahodné fit placky na 5 rôznych spôsobov
Zdroj: Dušan Plichta, ZDRAVÉ RÝCHLOVKY
26. NOV 2020

Cícerové placky „socca“ v slovenskom prevedení

(na úvodnej fotografii)

Čas prípravy:  30 min.

Porcie: 2

Suroviny:

Suroviny placky:

  • 150 g cícerovej múky
  • 250 ml vlažnej vody
  • 3 PL olivového oleja
  • morská soľ
  • čierne korenie

Bryndzové pesto:

  • 150 g bryndze
  • 100 g medvedieho cesnaku (2 hrste)
  • 150 ml olivového oleja
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • morská soľ
  • čierne korenie
  • čili paprička

Postup:

Cícerovú múku zmiešame s vlažnou vodou, olivovým olejom a posolíme. Necháme odstáť 5 minút pri izbovej teplote a zatiaľ si pripravíme pesto.

Zmixujeme medvedí cesnak s olivovým olejom a citrónovou šťavou. Do pesta pridáme bryndzu, premixujeme ručným mixérom a dochutíme korením.

Pripravenú zmes na placky opečieme priamo na rozpálenej panvici potretej olivovým olejom. Servírujeme ako pizzu. Placky potrieme bryndzovým pestom, zajedáme čerstvými paradajkami alebo červenou paprikou.

Zdroj: Dušan Plichta, Zdravé rýchlovky

Plnené špenátové placky

Lahodné fit placky na 5 rôznych spôsobov

Celkový čas prípravy: 20 minút

Porcie: 6

Suroviny:

  • 200 g mrazeného špenátu
  • 100 g hladkej ovsenej múky
  • 120 ml mlieka s obsahom 0,5 % tuku
  • 120 ml vody
  • 2 vajcia
  • ½ ČL soli
  • 2 PL olivového oleja (môže byť aj kokosový)
  • 200 g syra Lučina
  • 200 g plátkov údeného lososa

Postup:

Špenát zbavíme prebytočnej vody a spolu s ostatnými surovinami vymixujeme ponorným mixérom dohladka. Na panvici rozohrejeme trochu olivového oleja a tvoríme tenké palacinky. Tie natrieme Lučinou a navrch poukladáme tenké plátky lososa. Pekne zrolujeme a necháme v chladničke aspoň 2 hodiny odpočívať. Stuhnuté palacinky nakrájame a podávame.

Zdroj: Radoslav Cabúk, Zdravé rýchlovky

Pečené placky zo sladkých zemiakov (batatov) plnené vajíčkom

Celkový čas prípravy: 25 minút

Porcie: 3 ks

Suroviny:

  • 6 PL olivového oleja na opekanie
  • 3 bio vajcia
  • 1 ČL granulovaného cesnaku
  • 3 hrnčeky nahrubo nastrúhaných batatov
  • 3 PL jemných ovsených vločiek
  • 2 PL olivového oleja do zmesi
  • 2 ČL sušeného majoránu
  • 2 ČL čerstvého kôpru
  • 1⁄2 hrnčeka čedaru
  • hrsť špenátových listov soľ podľa potreby
  • soľ podľa potreby

Postup:

Bataty si nastrúhame nahrubo a takto nastrúhané ich dáme variť asi na 5 minút do osolenej vody spolu s bobkovým listom.

Po uvarení ich scedíme, odstránime bobkové listy a vytlačíme z nich maximum vody. Presypeme ich do väčšej misy a pridáme všetky ingrediencie okrem vajíčok a olivového oleja určeného na opekanie. Zmes poriadne premiešame.

Rúru predhrejeme na 220 °C. Vezmeme si väčšiu panvicu a batatovú zmes opekáme na olivovom oleji tak, aby bolo vidieť zlaté opečené miesta. Trvá to asi 5 minút. Pripravíme si plech na pečenie, veľkou lyžicou odoberieme z panvice zmes zo sladkých zemiakov a na plechu vytvarujeme 3 väčšie placky. Zatiaľ zmes nedrží pokope – tak to má byť. Do stredu každej placky dáme vajíčko, osolíme, posypeme ešte troškou čedaru a dáme piecť na 15 minút.

Po vytiahnutí posypeme placky kôprom, troškou čili korenia a necháme mierne vychladnúť. Placky držia pokope vďaka vajíčku a čedaru a sú hotové!

Zdroj: Natália Spišiaková, Zdravé rýchlovky

Kelové placky, ktoré majú svoj príbeh

Suroviny:

  • 1 stredne veľký kel
  • 3 zemiaky
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 g parmezánu
  • 1 vajco
  • rasca
  • kurkuma
  • soľ

Postup:

Kel nakrájamé na menšie kúsky a dáme variť, kým nezmäkne. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na drobné kúsky a uvaríme do mäkka. Medzitým si opražíme cibuľu do zlatista. Cibuľa a cesnak dodávajú týmto plackám skvelú chuť. Bez nich by to nešlo.

Scedené zemiaky popučíme, pridáme kel a cibuľu a zmiešame v jednej mise. Pridáme syr, vajíčko, pretlačený cesnak. Dochutíme soľou, rascou, kurkumou a všetko poriadne zamiešame.

Z cesta vytvarujeme placky a položíme na plech vystalený papierom na pečenie. Pečieme zhruba 20 minút na 180 stupňov. Posledných 5 minút prepínam na teplovzdušnú rúru, aby sa placky zapiekli do chrumkava.

Zdroj: Jana Šimkovičová, Nabitá kuchárka

Špenátovo-kapustové placky s jogurtovým dresingom

Čelkový čas prípravy: 50 minút

Počet porcií: 4

Suroviny:

  • polovica mladej kapusty,
  • 4 šálky špenátových listov,
  • 1 cibuľa,
  • 3 vajcia,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • 1 a 1⁄2 šálky ovsených vločiek,
  • majorán, petržlenová vňať, soľ, čierne korenie
  • malé množstvo olivového oleja

Na jogurtový dresing:

  • 300 ml gréckeho jogurtu,
  • 1 PL olivového oleja,
  • 1 strúčik cesnaku, šťava z polovice citróna.

Postup:

Kapustu nahrubo nastrúhame a sparíme vriacou vodou, aby zmäkla. Poriadne ju vyžmýkame. Špenátové lístky nahrubo pokrájame.
Cibuľu zase pokrájame najemno a cesnak roztlačíme.

V mise zmiešame cibuľu, kapustu, špenát, ovsené vločky, vajcia a ochutíme soľou, čiernym korením, majoránom a posekanou petržlenovou vňaťou. Plech vyložíme papierom na pečenie a z cesta pomocou lyžice formujeme na plechu malé tenké lievance. Každý lievanec potrieme olivovým olejom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 35 minút.

Počas pečenia lievance obrátime. Podávame s jogurtovým dresingom, ktorý pripravíme zmiešaním jogurtu, malého množstva olivového oleja, citrónovej šťavy a roztlačeného cesnaku. Ako príloha sú vhodné nové zemiaky alebo čerstvý listový šalát.

Zdroj: Alena Pethöová, Nabitá kuchárka

Ďalšie chutné fit recepty od tých najlepších trénerov a známych osobností nájdete aj v knihách z našej produkcie na www.eshop.cvicte.sk.

promo kníh


DISKUSIA K ČLÁNKU (0)

Diskusia k článku - Lahodné fit placky na 5 rôznych spôsobov

Nový príspevok

Táto diskusia je otvorená len pre prihlásených užívateľov.

 
Podujatia

Akého podujatia by ste sa najradšej zúčastnili?

Mix viacerých aerobicových štýlov
Kombinácia aerobicu a body & mind štýlov
Mám rád každé športové podujatie, kde si dobre zacvičim

Celkom hlasovalo: 81
Archív ankiet

Odber newsletterov
Tip pre redakciu
Poslať článok

Poslať článok môže len registrovaný užívateľ.